Vitamin D snižuje riziko rakoviny tlustého střeva

Již dříve bylo předpokládáno, že vitamin D by mohl hrát roli v prevenci rakoviny tlustého střeva. Tento předpoklad byl potvrzen i v nedávné studii provedené na Lékařské fakultě Harvardovy univerzity v americkém Bostonu. Lékaři zjistili, že pacienti s vyššími hladinami vitaminu D v krvi, u kterých dojde k rozvoji rakoviny tlustého střeva mají dvojnásobně nižší riziko úmrtí v porovnání s těmi, kteří měli nízké koncentrace tohoto vitaminu. Vitamin D si lidský organismus umí sám vytvořit, potřebuje k tomu však sluneční záření. Vitamin D lze získat i potravou, nicméně typická západní strava neobsahuje příliš zdrojů tohoto vitaminu. Američtí vědci jsou však stále ještě opatrní v doporučeních, zdali by pacienti s rakovinou tlustého střeva měli užívat léčebně i vitamin D. Více v článku Vitamin D snižuje riziko rakoviny tlustého střeva

publikováno: 17.01.2009   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD