Mononenasycené tuky

Ve srovnání s tuky nasycenými nemají mononenasycené tuky všechny dvojné vazby v molekule plně nasyceny vodíkovými atomy, což výrazně mění jejich biologické vlastnosti.

V jakých potravinách je můžeme nalézt?

Dříve se mínilo, že mononenasycené tuky nemají ani negativní ani příznivé účinky na zdraví člověka. Data z poslední doby však ukazují, že mononenasycené tuky snižují riziko nemocí srdce a cév. Tyto tuky běžně nacházíme v tzv. Středozemní dietě bohaté na zeleninu, olivy, ryby, apod. Právě olivy a olivový olej, ale také ořechy (včetně arašídů) a třeba avokádo obsahují značná množství mononenasycených tuků.

V této souvislosti je vhodné poznamenat, že metodami genetického inženýrství byla dokonce vyšlechtěna slunečnice, jejíž olej obsahuje z 87 % mononenasycenou kyselinu olejovou. Přitom běžný slunečnicový olej nepovažujeme za příliš vhodný pro vysoký obsah omega-6 polynenasycených mastných kyselin. Je mi jasné, že ne všichni budou chtít kupovat takový olej, Italové obecně považují uvedení tohoto oleje na trh za nehoráznost, protože se prý tváří jako olej olivový, z hlediska zdraví je však mnohem prospěšnější než rostlinné oleje s vysokým obsahem omega-6 mastných tuků.

Jak ovlivňují naše zdraví?

Také ořechy jsou z pohledu ochrany kardiovaskulárního aparátu obzvláště zajímavé, neboť je prokázáno, že osoby konzumující pravidelně ořechy mají téměř dvojnásobně nižší riziko vzniku nemocí srdce a cév než jedinci, kteří ořechy nekonzumují. Ořechů máme mnoho druhů, zdravé jsou však všechny, neboť všechny mají vysoký obsah mononenasycených (ale také i polynenasycených) mastných kyselin.

Opravdu, z rozsáhlých epidemiologických pozorování vyplývá, že lidé, kteří pravidelně jedí ořechy (alespoň 30 gramů týdně), mají o 35 % nižší riziko nemocí srdce a cév. Jedním z důvodů může být i fakt, jak bylo například prokázáno pro vlašské ořechy, že ořechy v naší stravě snižují hladiny cholesterolu v krvi, stejně tak jako hladiny nezdravě působící aminokyseliny homocysteinu. Vysokým obsahem antioxidačně působícího vitaminu E navíc působí proti oxidačnímu stresu.

publikováno: 03.09.2010   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD