Nespoléhejte na "zázračné" diety

Nespoléhejte na ¨zázračné¨ diety a ani s nimi nezačínejte. K tomu, abyste vypadali lépe, potřebujete komplexní a kompletní změnu životního stylu a ne jen krátkodobé ovlivnění Vaší hmotnosti svéráznou redukční dietou.

Zázračné diety

Pozor na příliš rychlé hubnutí

Navíc, příliš rychlé hubnutí není zdravé a není tedy odborníky v žádném případě doporučováno. Jako optimální se jeví hubnout rychlostí asi 2-4 kg za měsíc, čehož lze dosáhnout změnou životního stylu zahrnujícího dietu, která pro Vás nebude utrpením, spolu s vhodnou pohybovou aktivitou, která Vám otevře nový pohled na svět.

Myslete pozitivně

Zní to jako klišé, je to obecná rada, která Vám ale pomůže vypořádat se stresem, stejně tak jako s ¨příkořími¨, která způsobujete svému tělu, když ho zvykáte na zdravější životní styl. Je přece rozdíl, pokud se půjdete projet na kole s tím, že to je přece skvělé, že můžete vyjet do přírody, pokochat se krajinou a ještě navíc spálit nějaké kalorie, než když nasednete na kolo s myšlenkou ¨tak já si to tedy odkroutím, když musím¨. Stejně tak byste si měli říkat, jak je dobře, že konečně jíte zdravě. Koneckonců, Vaše tělo Vám brzy přinese pádný důkaz v tom, že se opravdu budete cítit lépe.

Hovořte s blízkými

Také je dobré o své změně životního stylu a nových postojích hovořit se svými blízkými, je vždy dobré mít podporu svého okolí pro celkový úspěch.

Odměňujte se za úspěchy

¨Odměňujte se¨ za své úspěchy. Zvolte si cíle a motivaci, např. až zhubnu 5 kilo, koupím si něco nového na sebe (stejně nic jiného nezbude :-) nebo pro sebe.

Shrnutí zásad zdravé výživy

  • Snažit se o změnu celkového životního stylu, ne pouze o dodržování jednotlivých zásad zdravé výživy,
  • hlídat si příjem a výdej kalorií, tedy nepřejídat se a snažit se být maximálně fyzicky aktivní,
  • jíst co nejrozmanitější stravu (v Japonsku například doporučují aspoň 30 druhů potravin/den),
  • obsahující v průměru 20-35% tuků z celkového energetického příjmu. Jen 7% by mělo být ve formě nasycených tuků, spotřeba trans nasycených mastných kyselin by neměla překročit 1% celkového kalorického příjmu, příjem cholesterolu by měl být pod 300 mg/den. Toho lze dosáhnout omezením červeného masa a živočišných tuků, náhradou vysokotučných potravin za potraviny s nízkým obsahem tuků.
  • obsahující potraviny s komplexními sacharidy a vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnný chléb a pečivo, tmavá či neloupaná rýže, celozrnné cereálie
  • zahrnující ovoce a zeleninu v množství alespoň 5x denně (dohromady asi 400 až 500 gramů denně)
  • s maximálním omezením soli, tj. pokud možno nepřisolovat pokrmy, nejíst potraviny obsahující velká množství soli, nepít minerálky s vysokým obsahem sodíku. V současnosti se doporučuje nepřekračovat příjem 2,3 gramu soli za den.
  • jíst pravidelně, nejméně 5x denně, nevynechávat snídani
  • hlídat si porce jídla, která si nakládáme na talíř. Většinou máme tendenci nandat si více, než kolik opravdu potřebujeme i než kolik nám stačí k nasycení. Jíst méně v restauracích, ale více si připravovat jídlo doma – sníme toho méně.
  • pít alkohol jen v omezené míře, neboť jeho vysoký příjem má kromě prokazatelně škodlivých účinků i významný vliv na celkový příjem kalorií. Omezit příjem slazených nápojů, které se významnou měrou mohou podílet na celkovém kalorickém příjmu.
  • být fyzicky aktivní

Kompletně zpracované téma naleznete v rubrice: Diety

publikováno: 14.07.2014   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD