Pasta ze sójových bobů a ječmene miso

Miso je poměrně známá i ve světě díky japonské polévce miso.

Málokdo ovšem ví, že její původ je velmi starý, poprvé byla zmíněna ve starém čínském textu již v roce 700 před naším letopočtem. Miso  se obvykle připravuje ze sójových bobů, rýže nebo ječmene fermentovaných plísní koji  (Aspergillus oryzae) po dobu 1 týdne až 20 měsíců.

Pasta miso

Existuje mnoho druhů miso, v závislosti na způsobu přípravy. Pasta miso se používá zejména k přípravě polévky miso, do které se přidává tofu  (proteinový extrakt ze sójových bobů), zelenina, ryby či mořské produkty. V Japonsku je nesmírně populární, údajně až 95% japonské populace konzumuje miso každý den.

Snižuje riziko rakoviny

Lékařské studie prokázaly, že lidé, kteří jedí polévku miso  každý den, mají nižší výskyt rakoviny žaludku (který je mimochodem v Japonsku vysoký). Důvodem jsou biologicky aktivní látky přítomné v miso, jako jsou isoflavony, kyselina olejová a linoleová, ale také vitamin E a B12, saponin, lecitin a mnohé další, pocházející částečně ze sójových bobů, částečně produkcí fermentujících baktérií. Miso  současně také snižuje hladiny cholesterolu v krvi a brání tak rozvoji aterosklerózy. Jedinou dietní nevýhodou je vysoký obsah soli, podobně jako u sójových omáček.


Zdroj: odborný časopis J Ind Microbiol Biotechnol 2008.Traditional healthful fermented products of Japan.

publikováno: 02.02.2013   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD