Trans nenasycené tuky

pexels-photo-3023476

Snaha eliminovat z diety nezdravý cholesterol a nasycené tuky vedla k doporučením nahradit živočišné tuky rostlinnými oleji a margaríny.

 

V jakých potravinách jsou trans nenasycené tuky?

Margaríny vznikají procesem ztužování tuků, v kterém však dochází ke vzniku strukturálních změn, k tvorbě tzv. trans nenasycených mastných kyselin (také nazývaných trans kyseliny). Tyto trans nenasycené mastné kyseliny však vznikají při přípravě celé řady dalších potravin a pokrmů, jako jsou různé sušenky, smažené brambůrky, hranolky, apod. Trans nenasycené mastné kyseliny vznikají také enzymatickou přeměnou tuků v zažívacím traktu přežvýkavců, což je důvodem pro jejich přítomnost i v živočišných tucích.

Jak ovlivňují naše zdraví?

Jak se později ukázalo, tyto trans kyseliny mají vysloveně škodlivý účinek na srdce a cévy, který je dokonce horší než v případě nasycených tuků. Z tohoto důvodu byla například v USA uzákoněna povinnost uvádět na potravinách obsah trans nenasycených kyselin (všimněte si, že i na obalech některých českých margarínů – bohužel zatím jen margarínů – tuto informaci najdete). Ve městě New York šli dokonce tak daleko, že prodej trans nenasycených mastných kyselin zakázali v létě 2007 úplně. V praxi to znamená, že 20000 restaurací (samozřejmě včetně oblíbených fast-food občerstvení) a 14000 dodavatelů potravin musí odstranit ze svých produktů tuky obsahující industriálně vyrobené trans nenasycené mastné kyseliny. Je odhadováno, že toto omezení povede ročně k záchraně až 1400 životů v tomto městě.

Proč je dobré sledovat údaje na obalech potravin?

V této souvislosti je však nutno uvést, že výrobci rostlinných tuků v Evropě (na rozdíl od výrobců v USA) zareagovali na poptávku po rostlinných tucích bez trans nenasycených mastných kyselin a snížili velmi významně jejich obsah v těchto produktech. Kupodivu, ve Spojených státech k tomuto jevu nedošlo. Doložit tento fakt lze například na obsahu trans nenasycených mastných kyselin v oblíbeném margarínu Rama, který byl v roce 1992 obrovských 23 %.

O 10 let později výrobce snížil obsah trans nenasycených mastných kyselin v tomto margarínu na zanedbatelných 0,17 %. Toto je velmi důležité, neboť bylo spočítáno, že pokud konzumuje člověk 2% z celkového kalorického příjmu ve formě trans nenasycených mastných kyselin, jeho riziko nemocí srdce a cév stoupá na dvojnásobek. Z toho vyplývá, že pokud by člověk nahradil tato 2% kalorického příjmu pocházející z trans nenasycených mastných kyselin tuky nenasycenými, snížil by si riziko kardiovaskulárních nemocí o více než 50 %.