Vitamíny mohou i zabíjet

Milióny lidí po celém světě užívají multivitaminové přípravky v pevné víře, že se chrání před rozvojem nádorových nemocí i onemocnění srdce a cév (kardiovaskulárních onemocnění). Jen ve Spojených státech užívá multivitaminové přípravky přes 50% populace a Američané utratí za tyto preparáty více než 23 miliard dolarů ročně. Dalších 36 miliard dolarů ročně je jen v USA utráceno za speciální obohacované dietní doplňky. Je přitom známo, že v rozvinutých zemích jsou prakticky všechny vitaminy a stopové prvky obsaženy v normální stravě (mnoho běžných potravin je obohacováno vitaminem D, vitaminy řady B, kyselinou listovou, železem, jódem, apod.) a není tedy příliš mnoho racionálních důvodů pro užívání vitaminových tablet. Tyto multivitaminové přípravky často překračují o 2-20 násobek denní doporučované dávky vitaminů a stopových prvků (zkuste sami porovnat Váš oblíbený multivitamin s doporučovanými denními dávkami vitaminů, možná budete překvapeni). Ačkoli existují velmi přesvědčivé teoretické důvody pro užitečnost podávání vitaminů, poslední rozsáhlé lékařské výzkumy ukazují, že užívání multivitaminových přípravků pravděpodobně před těmito chorobami vůbec nechrání. Naopak, užívání vitaminů může mít dokonce i negativní důsledky na naše zdraví.

 

Jak bylo prokázáno pravděpodobně v nejlépe zpracované analýze amerických vědců publikované v roce 2007 v prestižním odborném časopise JAMA, která zahrnovala 68 do té doby publikovaných klinických studií na celkem 233000 lidech, vede užívání beta-karotenu, vitaminu A a vitaminu E dokonce k vyšší celkové úmrtnosti (na které se podílejí zejména kardiovaskulární a nádorová onemocnění) v porovnání s lidmi, kteří vitaminy neužívají. Je také známo, že beta-karoten zvyšuje riziko rakoviny plic u kuřáků, stejně tak jako rakoviny štítné žlázy a močového měchýře, nebo nemocí srdce a cév. Zvýšené riziko rakoviny plic má velký význam zejména pro mladé ženy-kuřačky, které zřejmě nejvíce užívají vitaminové přípravky s obsahem vitaminu A i jako prostředek pro hezčí a bezpečnější opálení.

Na druhou stranu je nezbytné uvést, že narozdíl od dietního příjmu umělých vitaminů je význam konzumace ovoce a zeleniny jakožto přirozených zdrojů vitaminů (ale i dalších zdraví prospěšných látek) odborníky všeobecně uznáván.

 

Je obecně známo, prokázáno a uznáváno, že vysoký příjem ovoce a zeleniny bohatých na vitaminy chrání před rozvojem nádorových a kardiovaskulárních nemocí.

 

Obzvláštní pozornost si určitě zasluhují i potenciální nežádoucí účinky vitaminů, které byly jasně prokázány pro celou řadu nadměrně přijímaných vitaminů. Vitamin A může působit například teratogenně na vyvíjející se plod těhotných žen (tedy způsobovat poruchy vývoje plodu). U dospělých jedinců pak způsobuje nadměrný přísun vitaminu A vypadávání vlasů (tzv. alopecii), chudokrevnost (anémii), záněty kůže, poruchy zraku nebo jaterních funkcí. Vzpomínám si dokonce na jeden zdokumentovaný případ ženy, která kvůli tzv. kancerofóbii, tedy strachu z rozvoje nádorového onemocnění, pila denně 2 litry mrkvového džusu a způsobila si hypervitaminózu vitaminu A vedoucí k rozvoji rakoviny jater. Podobně i další vitaminy nejsou bez potenciálních nežádoucích účinků, například vitamin D může vést ve vysokých dávkách k rozvoji močových kamenů, vitamin E zase ke krvácivým projevům.

Je to tedy jako se vším, je nutné užívat všeho s mírou a držet se raději přirozených způsobů obrany před civilizačními nemocemi – zdravé výživy a dostatečné fyzické aktivity.

publikováno: 03.03.2012   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD