tuky
11.04. 2016 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Palmový olej patří celosvětově mezi nejpoužívanější rostlinné oleje. V roce 2012 představoval palmový olej téměř třetinu veškeré celosvětové produkce olejů a tuků a překonal na prvním místě do té...
10.06. 2015 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Cholesterol, v posledních 50 letech látka doslova démonizovaná, má řadu pro lidské tělo prospěšných funkcí. O tomto faktu nepochybují ani nejzarytější odpůrci cholesterolu a zastánci co největšího...
05.09. 2013 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Nutno především říci, že všechny typy tuků jsou energeticky bohaté a obsahují v průměru 38 kJ energie na gram tuku, což je více než jakákoli jiná složka naší stravy. Proto také konzumace nadměrného...
04.02. 2013 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Dnes již není pochyb, že vysoké hladiny cholesterolu jsou závažným rizikovým faktorem pro rozvoj nemocí srdce a cév.
Také je dobře známo, že značná část české populace nesplňuje přísné limity pro...
15.05. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Je obecně známo, že cholesterol je závažným rizikovým faktorem pro aterosklerózu a obecně pro nemoci srdce a cév. Hladiny cholesterolu, ale také druhé skupiny důležitých krevních tuků, tzv....
01.10. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Tuky představují druhou významnou složku naší stravy. Jedná se o složku velmi rizikovou, zejména pokud se konzumují v nadbytku nebo pokud se konzumují tuky nezdravé.
Tuky dělíme na nasycené,...
01.09. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Rostlinné steroly a stanoly jsou tukové látky rostlinné povahy, které se svojí strukturou podobají cholesterolu.
Říká se jim také fytosteroly a do této skupiny patří více než 40 zástupců. Nejznámější...