cholesterol
10.06. 2015 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Cholesterol, v posledních 50 letech látka doslova démonizovaná, má řadu pro lidské tělo prospěšných funkcí. O tomto faktu nepochybují ani nejzarytější odpůrci cholesterolu a zastánci co největšího...
01.03. 2014 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Tyto tuky jsou kompletně saturovány vodíkovými atomy.
V jakých potravinách jsou nasycené tuky?
Kromě vysoké kalorické hodnoty, kterou přispívají k rozvoji nadváhy a obezity mají vysloveně...
28.02. 2014 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Nesprávně vedené diety mohou zvyšovat rizika pro celou řadu onemocnění kardiovaskulárního aparátu či jiných orgánů a tkání.
Vysokotukové diety ohrožují zdraví
Například vysokotukové diety vedou...
04.02. 2013 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Dnes již není pochyb, že vysoké hladiny cholesterolu jsou závažným rizikovým faktorem pro rozvoj nemocí srdce a cév.
Také je dobře známo, že značná část české populace nesplňuje přísné limity pro...
05.01. 2013 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Do této skupiny (někdy se jim říká omega-3 nenasycené mastné kyseliny) patří kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které jsou obsaženy zejména v rybím oleji.
Předmětem...
24.11. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Česnek (Allium sativum) je používán v léčbě nemocí srdce a cév již několik tisíciletí. První zmínky o jeho podávání těmto nemocným se objevují již před 3000 lety ve starém Egyptě.
Ačkoli studie s ...
22.11. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Červená rýže(v angličtině označovaná názvem red yeast rice), je rýže fermentovaná červenou kvasinkou (Monascus purpureus), která na ní roste.
V Číně (ale i dalších asijských zemích) je užívána po...
28.05. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Přesně toto jsou závěry nejnovější práce lékařů publikované v časopise Annals of Family Medicine.
Ječmen snižuje celkový cholesterol, zejména pak jeho LDL frakci (¨zlý¨ cholesterol), ale také další...
15.05. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Je obecně známo, že cholesterol je závažným rizikovým faktorem pro aterosklerózu a obecně pro nemoci srdce a cév. Hladiny cholesterolu, ale také druhé skupiny důležitých krevních tuků, tzv....
28.06. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Klinické studie potvrzují, že konzumace ořechů opravdu snižuje koncentrace cholesterolu v krvi, stejně tak jako rizika vzniku ischemické choroby srdeční.
Již v roce 2010 kalifornští vědci provedli...