Nasycené tuky

Tyto tuky jsou kompletně saturovány vodíkovými atomy.

Nasycené tuky

V jakých potravinách jsou nasycené tuky?

Kromě vysoké kalorické hodnoty, kterou přispívají k rozvoji nadváhy a obezity mají vysloveně nepříznivé účinky na rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen) vedoucí k nemocím srdce a cév, současně přispívají k zvyšování hladin cholesterolu (což je další z látek tzv. lipidní povahy, nezapadající do skupiny výše uvedených tuků, neboť jeho struktura je zcela jiná, také viz níže). Nasycené tuky se nacházejí zejména v mase a masných produktech (salámy, paštiky, sádlo, atd.), v mléce a mléčných produktech (smetana, sýry, apod.). Samozřejmě, mnoho zpracovávaných potravin obsahuje velká množství nasycených tuků, jako jsou koláče, sladké pečivo, slané brambůrky, apod.

Jak ovlivňují naše zdraví?

Vztah ke kardiovaskulárním nemocem je zcela zřejmý. Uvádí se, že pokud by člověk nahradil pouhých 5 % energie, kterou konzumuje ve formě nasycených tuků, sacharidy, snížil by riziko kardiovaskulárních nemocí o celých 17 %. Je zajímavé, že v České republice se konzumuje v průměru o 5 % tuků z celkového kalorického příjmu více, než je doporučovaná horní hranice příjmu tuků odborníky (40 % místo 20-35 %). Také je známo, že pokud bychom dokázali nahradit 5% našeho kalorického příjmu z nasycených tuků tuky nenasycenými, snížili bychom si riziko kardiovaskulárních nemocí o více než 40 %.

 
publikováno: 01.03.2014   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD