Nejen alkohol, ale i naše strava ovlivňuje riziko poškození jater

Podle posledních závěrů lékařů publikovaných před 2 dny v odborném lékařském časopise Hepatology je tomu opravdu tak. Vysoký příjem cholesterolu v naší stravě zvyšuje riziko cirhózy, ale i rakoviny jater. Stejný vztah byl popsán i pro vysoký příjem bílkovin, naopak vysoký obsah sacharidů byl sdružen s nízkými riziky těchto onemocnění. Tyto závěry pocházejí z rozsáhlé studie provedené na takřka 10000 lidech sledovaných po dobu 13 let. Z tohoto počtu, na začátku zdravých jedinců, došlo u 118 k rozvoji jaterní cirhózy, u pěti se pak objevila rakovina jater. Na základě těchto dat i údajů o jídelníčcích byla pomocí statistických metod odhadnuta rizika pro obě závažná onemocnění jater. Jedinci přijímající denně 500 mg cholesterolu a více (pro představu, 1 vaječný žloutek obsahuje zhruba 300 mg cholesterolu), měli zhruba 2,5 krát vyšší riziko cirhózy a rakoviny jater, prakticky stejně velké riziko platilo pro ty, kteří konzumovali více než 90 g bílkovin za den. Naopak přísun více než 240 g sacharidů za den byl asociován s více než dvakrát nižším rizikem obou těchto závažných nemocí. Je velice zajímavé, že pro cholesterol se tato rizika týkala jen dietního příjmu a nikoli hladin cholesterolu v krvi. Stejně tak je zajímavé, že celkový příjem tuků, ani celkový příjem kalorií riziko vzniku cirhózy ani rakoviny jater neovlivnily. Vzhledem k faktu, že v současnosti již disponuje medicína léky blokujícími vstřebávání cholesterolu ze střeva, nabízí se možnost jejich využití i v prevenci jaterních onemocnění. Zdroj: Nejen alkohol, ale i naše strava ovlivňuje riziko poškození jater

publikováno: 07.07.2009   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD