Deset potravin, které bývají nejčastěji zkažené

Každému je jasné, že některé potraviny mohou být kontaminované baktériemi a pravděpodobně většina z nás se již setkala s nějakou zkaženou potravinou, po které nám nebylo zrovna nejlépe.

 

Podívejme se však na žebříček potravin, které jsou nejčastěji kontaminované baktériemi a toxiny, a který sestavilo americké Center for Science in the Public Interest (CSPI).

Tento žebříček byl sestaven na základě dat amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC, Center for Disease Control), které monitoruje infekce zažívacího ústrojí způsobené potravinami. Data byla hodnocena od roku 1990 do roku 2009, a za tuto dobu bylo v USA hlášeno více než 50000 případů takovýchto nemocí, nejčastěji vyvolané baktériemi E. coli a Salmonella.

Dále je třeba zdůraznit, že tyto evidované případy představují jen špičku ledovce, neboť většinou pro otravu z jídla člověk lékaře nevyhledává. Je kupříkladu odhadováno, že případů salmonelózy je zhruba 40x více, než kolik jí je skutečně prokázáno.

O jaké potraviny se tedy nejčastěji jedná?

Naneštěstí o takové, které z pohledu zdravé výživy patří mezi nejzdravější, jako jsou listová zelenina, tuňák, nebo bobulové ovoce. Celý nepopulární žebříček deseti nejčastěji kontaminovaných potravin vypadá následovně:

  1. Zelená zelenina (13568 hlášených případů infekčních nemocí v souvislosti s jejich požitím v uvedeném sledovaném období),
  2. Vejce (11163 případů),
  3. Tuňák (2341 případů),
  4. Ústřice (3409 případů),
  5. Brambory (3659 případů),
  6. Sýry (2761 případů),
  7. Zmrzlina (2594 případů),
  8. Rajčata (3292 případů),
  9. Kapusta (2022 případů),
  10. Bobulové ovoce (3397 případů).

Ačkoli ne všechny hlášené případy lze jednoznačně přičíst uvedeným potravinám, měl by vést tento žebříček k zamyšlení a tyto potraviny bychom měli kupovat co nejčerstvější, pokud možno ze spolehlivých zdrojů (což není u nás tak jednoduché) a přirozeně dbát na důkladnou hygienu.

Zdroj: Center for Science in the Public Interest, 2009: The Ten Riskiest Foods Regulated by the U.S. Food and Drug Administration

publikováno: 18.08.2020   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD