Kakao a čokoláda nejsou tak nezdravé, jak si mnozí myslí

Kakao je látka získávána z kakaových bobů rostliny Theobroma cacao. Ačkoli dnes jsou kakao a čokoláda považovány pouze za sladkosti nevalného, či spíše škodlivé nutričního významu, v minulosti tomu bylo jinak.

 

Již od 17. století se uvádělo, že kakao pomáhá trávení, zlepšuje funkce jater a významně se podílí i na rozvoji dobré nálady. Kakao bylo podáváno jako doplňková léčba u nemocí ledvin, chudokrevnosti, nebo horečnatých onemocnění.

Zdraví prospěšné látky

I když mnohdy toto podávání nebylo nikterak racionální, obsahuje kakao, podobně jako čokoláda, velké množství polyfenolických látek souborně nazývaných flavonoidy, které jsou obecně považované za pro zdraví velmi prospěšné. Kakao obsahuje také velké množství tuků, které však nejsou pro zdraví člověka příliš nebezpečné. Z jedné třetiny se totiž jedná o kyselinu olejovou (stejná mastná kyselina, jaká se vyskytuje ve zdravém olivovém oleji), zbytek sice tvoří nasycené tuky, ale většinu tvoří kyselina stearová, která nezhoršuje profil krevních tuků v krvi (přestože patří mezi nasycené mastné kyseliny).

Vliv na krevní tlak

Kakao navíc obsahuje rostlinné steroly a stanoly, které do určité míry blokují vstřebávání cholesterolu z trávicího ústrojí (viz výše). Dále jsou v kakau obsaženy důležité minerály (včetně draslíku, vápníku, hořčíku a mědi) a také nerozpustná vláknina. Opravdu bylo prokázáno, že užívání hořké čokolády v množství pouhých 6 g denně vede k významnému snížení systolického i diastolického krevního tlaku. Blahodárný efekt hořké čokolády a kakaových nápojů byl prokázán i pro prevenci cukrovky, ochranný účinek na zdraví a cévy může být zprostředkován i působením na krevní srážlivost eventuálně na imunitní funkce organismu.

Alespoň je vidět, že ne vše zdravé musí být nezbytně nedobré. Ovšem pozor na množství, málokomu by asi stačilo sníst jen 6 g čokolády, když už se do ní pustí.

Kakaové nápoje

Jinou formou příjmu kakaových polyfenolů jsou kakaové nápoje tolik oblíbené mezi dětmi. Samozřejmě, nutno hlídat i kalorie, kterými jsou tyto nápoje nabité, nicméně kromě kakaa se příjmem těchto nápojů dostává i doporučením ohledně příjmu mléka. Je ovšem také zajímavé zmínit, že pro svůj obsah bílkovin mají kakaové nápoje větší schopnost vyvolat pocit sytosti, než například obyčejné slazené limonády, což je jistě velmi důležitý faktor, který může pozitivně ovlivňovat celkový příjem kalorií.

publikováno: 06.08.2016   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD