Pití kávy brání v rozvoji cukrovky

Ačkoli pití kávy je obecně považováno za zlozvyk, který je sdružen s nebezpečím vysokého krevního tlaku, existují i data poukazující na ochranný účinek  kávy například na rozvoj cukrovky. Za ochranu před rozvojem cukrovky není zodpovědný kofein, ale pravděpodobně antioxidačně působící látky obsažené v kávě. Kromě kofeinu a známých diterpenů kafestolu a kahweolu obsahuje káva i celou řadu antioxidačně působících látek, jako jsou zejména flavonoidy a polyfenolické látky.

Dokonce bylo zjištěno, že čím vyšší je konzumace kávy, tím nižší je riziko vzniku diabetu. Tvrdí se rovněž, že u náruživých pijáků kávy převyšuje příjem antioxidačně působících látek z kávy příjem těchto látek z jakéhokoli jiného dietního zdroje včetně ovoce a zeleniny. Kávu musíme brát vážně, neboť její pravidelný příjem přiznává okolo 80% populace.
Je také velmi zajímavé, že jedinci, kteří pijí kávu bez kofeinu jsou podstatně zdravější ve srovnání s lidmi užívajícími pravidelně kávu regulérní. Je to dáno nikoli pouze rozdíly v obsahu kávy s a bez kofeinu, ale spíše celkovým životním stylem. Lidé, kteří si dávají pozor na své zdraví více, pijí raději kávu bez kofeinu a současně si hlídají i jiné potenciálně rizikové faktory – méně kouří, jedí zdravěji, více sportují.
publikováno: 29.05.2012   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD