flavonoidy

Silymarin
Jak již bylo zmíněno v předchozím článku, silymarin (možná pro mnohé trochu překvapivě) účinkuje i proti virovým infekcím. Ty byly skutečně prokázány u infekcí viry hepatitidy B, hepatitidy C, dengue...
Všechny léčivé látky by měly být vždy podrobeny kontrole, a zkoumány by měly být i jejich účinky i případné negativní dopady na zdraví. Ostropestřec mariánský je využíván zejména u některých nemocí...
Silymarin
Kromě obecně známých účinků silymarinu (Ostropestřce mariánského) proti jaterním nemocem má silymarin má prokazatelně i další biologické účinky: Silymarin, alespoň v experimentálních pracích, má...
Silymarin, směs aktivních látek v ostropestřci, má mnoho biologických účinků. Je kupříkladu známo, že: silymarin snižuje koncentrace cholesterolu ve žluči, čímž patrně brání vzniku cholesterolových...
Ostropestřec mariánský pochází ze Středomoří, vyskytuje se běžně v Evropě. Od dob Ježíše Krista se ostropestřec kvůli své trnitosti spojuje s historií ukřižování. Nazývá se proto Kristova koruna,...
Kakao je látka získávána z kakaových bobů rostliny Theobroma cacao. Ačkoli dnes jsou kakao a čokoláda považovány pouze za sladkosti nevalného, či spíše škodlivé nutričního významu, v minulosti tomu...
Čaj (latinsky Camelia sinensis) je hned po vodě druhým nejběžnějším nápojem na světě. Čaj se pěstuje ve více než 30 zemích na celém světě. Průměrná denní spotřeba je odhadována na 120 ml na osobu,...
Ačkoli pití kávy je obecně považováno za zlozvyk, který je sdružen s nebezpečím vysokého krevního tlaku, existují i data poukazující na ochranný účinek  kávy například na rozvoj cukrovky. Za ochranu...