Luštěniny a celozrnné potraviny podporují hubnutí

V australském Sydney byla publikována velmi zajímavá studie, která porovnávala účinek potravin o stejné kalorické hodnotě na hubnutí.

Hubnutí

Na první pohled se zdá, že se jedná o nesmysl, důležitý je přece celkový obsah energie. Australští vědci však porovnávali dvě skupiny potravin, potraviny s nízkým glykemickým indexem (luštěniny, celozrnné potraviny, cereálie) oproti potravinám s vysokým glykemickým indexem (bílý chléb, bílá rýže, sladké limonády …).

  • Kompletně zpracované téma populárních diet rubrika: Diety

Autoři provedli analýzu 6 metodicky velmi dobře zpracovaných nezávislých studií a dospěli k jednoznačnému závěru, že potraviny s nízkým glykemickým indexem mají mnohem větší účinek na hubnutí než potraviny o stejné kalorické hodnotě, ale s vysokým glykemickým indexem.

Jak je to možné?

Důvodem je fakt, že zdravější potraviny s nízkým glykemickým indexem nevedou k velkým výkyvům krevního cukru a tedy ani k vyšší produkci inzulínu, hormonu snižujícího hladiny krevního cukru. Pokud nekolísá hladina krevního cukru, nemáme pocit hladu a celkově konzmujeme méně.

 
publikováno: 07.01.2014   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD