Nápoje slazené fruktózou výrazně zvyšují riziko chorob srdce a cév

Fruktóza, ovocný cukr, je pravděpodobně mnohem nebezpečnější než sacharóza, klasický cukr používaný pro slazení.

Bylo prokázáno, že požívání většího množství fruktózy vede k velmi nepříznivým změnám krevních tuků a krevního cukru, což výrazně zvyšuje riziko aterosklerózy (kornatění tepen) a cukrovky.

Přitom fruktóza je velmi oblíbena mezi výrobci sladkých limonád a džusů, neboť je zhruba dvakrát sladší než klasický cukr, sacharóza. Navíc je i podstatně levnější, což z ní činí ekonomicky velmi cenný artikl.
Existují také údaje, které hovoří o tom, že od roku 1977 do roku 2001 stoupla spotřeba fruktózy v USA o celých 135% a odborníci se domnívají, že to může jednou z mnoha příčin raketového nárůstu výskytu cukrovky a metabolického syndromu.

publikováno: 20.05.2012   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD