Omega-3 mastné kyseliny, cholesterol a nemoci srdce a cév

Do této skupiny (někdy se jim říká omega-3 nenasycené mastné kyseliny) patří kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které jsou obsaženy zejména v rybím oleji.

 

Předmětem intenzivního zájmu lékařů jsou zejména proto, že rozsáhlé epidemiologické studie jednoznačně prokazují blahodárný účinek konzumace ryb na lidské zdraví. Je například známo, že Japonci, kteří konzumují alespoň jednu porci ryb denně (pro porovnání, lékařské autority doporučují alespoň dvakrát rybu za týden, což je pro mnohé Čechy stejně nesplnitelné), mají 7x nižší riziko úmrtní na nemoci srdce a cév v porovnání s italskou populací (která je na tom ovšem ještě podstatně lépe, než populace česká).

Prevence nemocí srce a cév

Podobně vyznívají i studie z jiných částí světa, a proto se jako logická zdála doporučení konzumovat omega-3 mastné kyseliny jako dietní doplněk, a nahradit tak nedostatečné množství ryb v jídelníčku. Tyto studie však nevyznívají úplně přesvědčivě, zejména proto, že nejsou metodicky správně provedené. Některé prokazují jednoznačné ochranné účinky, jiné žádný efekt nenalezly. Přesto současná doporučení na základě většinového názoru považují omega-3 mastné kyseliny za užitečné v prevenci nemocí srdce a cév, a to v dávce 1g EPA a DHA denně. Je zajímavé, že tento ochranný účinek omega-3 mastných kyselin na cévy není způsoben ovlivněním hladin cholesterolu v krvi.

Přečtěte si články v rubrice: Výživa a zdraví

Může být konzumace ryb škodlivá?

Mnozí lidé bránící se vyšší konzumaci ryb argumentují tím, že ryby v sobě akumulují toxické látky, zejména těžké kovy (diskutována je především rtuť), které při jejich zvýšené konzumaci přestupují do těla člověka. To je do určité míry pravda, nicméně jak se shodují odborné autority, zdraví prospěšné účinky konzumace ryb jednoznačně převažují nad potenciálními škodlivými účinky těchto vlivů (viz např. Mozaffarian D, Rimm EB. Fish intake, contaminants and human health. Evaluating the risks and the benefits. JAMA 2006;296:1885-1899.


Zdroj: Odborný časopis Chin Med J 2008. Statin alternatives or just placebo: an objective review of omega-3, red yeast rice and garlic in cardiovascular therapeutics.

publikováno: 05.01.2013   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD