Čaj

Opravdu, z dosud publikovaných studií vyplývá, že tzv. kardioprotektivní (tedy ochranné účinky na srdce) účinky zelného čaje jsou více vyjádřeny u žen než u mužů, tedy že zelený čaj více chrání ženy...
Čaj (latinsky Camelia sinensis) je hned po vodě druhým nejběžnějším nápojem na světě. Čaj se pěstuje ve více než 30 zemích na celém světě. Průměrná denní spotřeba je odhadována na 120 ml na osobu,...
Šálek čaje ráno, v poledne a večer opravdu výrazně snižuje riziko mozkové mrtvice. Alespoň to tvrdí obří studie z americké Kalifornie provedená na více než 195000 jedincích. Alespoň tři šálky čaje,...
Ovlivňuje pití čaje vznik nádorových onemocnění? A je černý čaj v tomto ohledu stejně účinný jako čaj zelený? Na toto téma existuje celá řada experimentálních studií vycházející zejména ze známých...
Vzhledem k uvedeným faktům o vysokém obsahu biologicky aktivních látek v čaji není překvapením, že účinky požívání čaje byly a jsou intenzivně zkoumány mnoha výzkumnými týmy. Ochranné účinky pití...
Zelený čaj chrání před rakovinou plic, a to dokonce i u kuřáků. Takto alespoň hovoří závěry vědců z Taiwanu. Konzumace alespoň jednoho šálku zeleného čaje snižuje u nekuřáků více než pětkrát riziko...
Flavonoidy zastoupené v zeleném čaji mohou opravdu chránit před poškozením kůže nebezpečným ultrafialovým zářením. K dispozici máme zatím jen nepřímá data z experimentálních studií, kdy k rostoucím...