Kyselina glutamová snižuje krevní tlak

Kyselina glutamová, aminokyselina, která je velkém množství obsažena v zelenině, může opravdu snižovat krevní tlak. Takto alespoň vyzněla rozsáhlá multicentrická studie provedená na téměř 5000 jedincích z celkem 17 států.

Pro tuto aminokyselinu byl opravdu prokázán inverzní vztah ke krevnímu tlaku, Jinými slovy, vyšší přísun kyseliny glutamové v dietě snižuje krevní tlak.
Při obsahu 5% kyseliny glutamové z celkového příjmu bílkovin v dietě došlo ke snížení krevního tlaku o 1 až 3 mm Hg ve srovnání s lidmi, kteří konzumovali podstatně méně kyseliny glutamové.

Tyto výsledky jsou ve shodě s dřívějšími studiemi, které prokázaly inverzní vztah mezi příjmem bílkoviny ze zeleniny a krevním tlakem.

Kyselina glutamová je přitom jedna z nejběžnějších aminokyselin v lidské stravě. Její prospěšný účinek je vysvětlován jejím dopadem na metabolismus látky zvané glutathion, který výrazně ovlivňuje tzv. oxidační stres způsobující velké množství civilizačních onemocnění.

Kyselina glutamová může být navíc i zdrojem pro jinou aminokyselinu nazývanou arginin, z které je v lidském těle vytvářen oxid dusnatý, plynná molekula ovlivňující cévní napětí.

publikováno: 23.05.2012   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD