Nízký obsah soli v naší stravě zlepšuje funkce cév

Není to jen přímý účinek na krevní tlak, kterým sůl (chlorid sodný) zvyšuje riziko nemocí srdce a cév. Podle nejnovějších lékařských studií ovlivňuje sůl také funkce buněk vystýlajících krevní cévy, tzv. endoteliálních buněk.

Ačkoli i tyto buňky ovlivňují částečně krevní tlak, mají i další funkce ovlivňující výrazně riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Ovlivňují zejména průtok krve cévami a tím udržují krevní oběh ve správné činnosti.

Podle práce publikované v posledním čísle časopisu American Journal of Clinical Nutrition měli jedinci s nadváhou po omezení příjmu soli výrazně lepší funkce těchto endoteliálních buněk. Toto zlepšení nebylo přitom spojeno s ovlivněním krevního tlaku.

publikováno: 27.05.2012   napsal/a: Prof. MUDr. Libor Vitek PhD