Jaká je naše potřeba a spotřeba soli?

pexels-photo-3850659

Minimální potřeba soli je u člověka uváděna na 0,5 g denně. Naše spotřeba tuto hranici však mnohonásobně přesahuje.

V době kamenné člověk přijímal zhruba 0,5-3 g soli/den, v současnosti v průmyslových zemích je to okolo 10 g/den, samozřejmě s poměrně velkými regionálními výkyvy (9 g ve Velké Británii, 11 g v Japonsku, 15 g v Číně, ale jen 3 g v Keni).

Na základě rozsáhlých studií je také známo, že krevní tlak je velmi nízký u lidí s příjmem soli méně než 3 g/den. Proto také odborné lékařské společnosti zabývající se vysokým krevním tlakem se snaží zabudovat do svých doporučení velmi přísná omezení týkající se příjmu soli. Jako ideální, avšak nereálný příjem se uvádí 1,7 g/den, jako uspokojivý pak 2,3 g/den, což je stále pro většinu z nás hodnota naprosto nedosažitelná.

A není to jen o dosolování jídel a pokrmů, neboť ¾ veškerého příjmu soli se do těla dostává z potravin, které si koupíme již hotové.
Přitom omezit příjem soli by se vyplatilo pro nás všechny, neboť je známo, že dokonce i pokud člověk s normálním krevním tlakem sníží dietní příjem soli, sníží si zároveň i riziko kardiovaskulárních nemocí.