Vysoký krevní tlak
15.10. 2013 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Vysoký krevní tlak, neboli arteriální hypertenze je velmi časté, ve svých důsledcích potenciálně velmi závažné civilizační onemocnění.
Ačkoli disponujeme stále účinnějšími léky na kontrolu...
27.05. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Není to jen přímý účinek na krevní tlak, kterým sůl (chlorid sodný) zvyšuje riziko nemocí srdce a cév. Podle nejnovějších lékařských studií ovlivňuje sůl také funkce buněk vystýlajících krevní cévy,...
23.05. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Kyselina glutamová, aminokyselina, která je velkém množství obsažena v zelenině, může opravdu snižovat krevní tlak. Takto alespoň vyzněla rozsáhlá multicentrická studie provedená na téměř 5000...
23.11. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Je nepochybné, že konzumace soli je výrazným rizikovým faktorem pro nemoci srdce a cév, pro arteriální hypertenzi a další nemoci.
V březnovém čísle odborného časopisu Annals of Internal Medicine...
22.11. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Více než třetina úmrtí ve vyspělých zemích je způsobena nemocemi srdce a cév. Příjem soli (chloridu sodného) je jednou z mnoha příčin zodpovědných za vznik těchto nemocí, zejména za vznik vysokého...
21.11. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Je obecně známo, že vysoký krevní tlak velmi dobře reaguje na dietní opatření. Koneckonců, lékařské kapacity vyvinuly pro tyto nemocné speciální dietu nazývanou v anglosaské literatuře DASH (Dietary...
20.11. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Minimální potřeba soli je u člověka uváděna na 0,5 g denně. Naše spotřeba tuto hranici však mnohonásobně přesahuje.
V době kamenné člověk přijímal zhruba 0,5-3 g soli/den, v současnosti v ...
14.02. 2010 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Kardiovaskulární nemoci, tedy nemoci srdce a cév (z nichž hlavní kardiovaskulární nemocí je ischemická choroba srdeční), jsou hlavní příčinou úmrtí v Evropě, kde jsou každým rokem zodpovědné za 4,2...