Cukry
20.06. 2015 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Jednoduché sacharidy jsou tvořeny jednotlivými molekulami cukrů (nazývané monosacharidy) nebo dvěmi molekulami spojenými dohromady (nazývané disacharidy).
Rychlý nárůst glykéme
Tyto cukry se lehce...
22.11. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Červená rýže(v angličtině označovaná názvem red yeast rice), je rýže fermentovaná červenou kvasinkou (Monascus purpureus), která na ní roste.
V Číně (ale i dalších asijských zemích) je užívána po...
21.11. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Mezi hlavní složky (také někdy nazývané makronutrienty) patří sacharidy, tuky a bílkoviny. Podívejme se nejprve na sacharidy.
Sacharidy, někdy označované jako cukry, karbohydráty nebo uhlovodany...
22.05. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Komplexní sacharidy neboli škroby či komplexní polysacharidy jsou molekuly tvořené mnoha cukernými jednotkami spojenými k sobě chemickými vazbami.
Tento fakt je důvodem, proč tyto cukry jsou tráveny...
20.05. 2012 | Prof. MUDr. Libor Vitek PhD
Fruktóza, ovocný cukr, je pravděpodobně mnohem nebezpečnější než sacharóza, klasický cukr používaný pro slazení.
Bylo prokázáno, že požívání většího množství fruktózy vede k velmi nepříznivým změnám...