Cukry

Jednoduché sacharidy jsou tvořeny jednotlivými molekulami cukrů (nazývané monosacharidy) nebo dvěmi molekulami spojenými dohromady (nazývané disacharidy).   Rychlý nárůst glykéme Tyto cukry se lehce...
Červená rýže(v angličtině označovaná názvem red yeast rice), je rýže fermentovaná červenou kvasinkou (Monascus purpureus), která na ní roste.   V Číně (ale i dalších asijských zemích) je užívána po...
Mezi hlavní složky (také někdy nazývané makronutrienty) patří sacharidy, tuky a bílkoviny. Podívejme se nejprve na sacharidy. Sacharidy, někdy označované jako cukry, karbohydráty nebo uhlovodany...
Komplexní sacharidy neboli škroby či komplexní polysacharidy jsou molekuly tvořené mnoha cukernými jednotkami spojenými k sobě chemickými vazbami. Tento fakt je důvodem, proč tyto cukry jsou tráveny...
Fruktóza, ovocný cukr, je pravděpodobně mnohem nebezpečnější než sacharóza, klasický cukr používaný pro slazení. Bylo prokázáno, že požívání většího množství fruktózy vede k velmi nepříznivým změnám...